Slachtdag
Op zondag 24 november 2024 vindt de jaarlijkse ”slachtdag” plaats in het Jan Visser Museum. Traditioneel werd vroeger in de maand november het huisvarken geslacht nadat het eerst zorgvuldig was vetgemest. Dan ging de slager aan het werk. Het hele varken werd gebruikt. De slager maakte worst, bloedworst, balkenbrij en zult. Ook de ribbetjes ham en het spek werden geconserveerd.
Voor mensen die bang zijn voor een eng bloedbad; de voorbereidingen worden elders volgens de huidige regels getroffen. Een pas geslacht varken komt op de uitbeentafel, waar de museum slager Ad Wilde deskundig commentaar levert en overheerlijke vleesproducten bereidt.
Uitbenen
24 november 2024
U kunt proeven en kopen van de diverse soorten lekkernijen zoals balkenbrij, bloedworst en zult. Het vlees wordt ook verkocht, kom vroeg want op is op.
Proeven
Ook onze ambachtelijke bakkerij is tijdens deze dag in bedrijf. De geur van vers gebakken brood zal u tegemoet komen.
Op deze themadag is de toegang tot het museum gratis, een mooie gelegenheid om onze uitgebreide collectie landbouwwerktuigen, en onze verzameling brandweervoertuigen te bezichtigen.
De themadag begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Het Jan Visser Museum is gelegen aan de Keizerin Marialaan 5 in Helmond