Jan Visser Museum
Actueel | Nieuws

Slachtdag  

Op zondag 26 november 2023 vindt de jaarlijkse ”slachtdag” plaats in het Jan Visser Museum. Traditioneel werd vroeger in de maand november het huisvarken geslacht nadat het eerst zorgvuldig was vetgemest. Dan ging de slager aan het werk. Het hele varken werd gebruikt. De slager maakte worst, bloedworst, balkenbrij en zult. Ook de ribbetjes ham en het spek werden geconserveerd.
Slachtdag
Voor mensen die bang zijn voor een eng bloedbad; de voorbereidingen worden elders volgens de huidige regels getroffen. Een pas geslacht varken komt op de uitbeentafel, waar de museum slager Ad Wilde deskundig commentaar levert en overheerlijke vleesproducten bereidt.

Uitbenen

uitbenen


26 november 2023

U kunt proeven en kopen van de diverse soorten lekkernijen zoals balkenbrij, bloedworst en zult. Het vlees wordt ook verkocht, kom vroeg want op is op.

Proeven
proeven

 

 

bloedworst

 

Ook onze ambachtelijke bakkerij is tijdens deze dag in bedrijf. De geur van vers gebakken brood zal u tegemoet komen.

Op deze themadag is de toegang tot het museum gratis, een mooie gelegenheid om onze uitgebreide collectie landbouwwerktuigen, en onze verzameling brandweervoertuigen te bezichtigen.

De themadag begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Het Jan Visser Museum is gelegen aan de Keizerin Marialaan 5 in Helmond nabij zwembad De Wissen.